A mai rohanó hétköznapokban jólesik egy kis kényeztetés, akár csak egy különleges házias íz formájában. Ehhez szeretnék termékeimmel hozzájárulni, melyekhez a különböző terméseket vegyszermentesen termesztem és a tartósításnál is erre törekszem.
A mai rohanó hétköznapokban jólesik egy kis kényeztetés, akár csak egy különleges házias íz formájában. Ehhez szeretnék termékeimmel hozzájárulni, melyekhez a különböző terméseket vegyszermentesen termesztem és a tartósításnál is erre törekszem.
Összetevők: bodzabogyó, szőlő, cukor, aszkorbinsav, víz. A fekete bodza az egyik legkedveltebb gyógynövény, amelynek nyáron nyíló fehér virágját és ősszel beérő fekete bogyóit is hasznosíthatjuk. Az őszre kék színűvé váló bodza bogyók gyümölcssavat, C- és A-vitamint, cukrot, cseranyagot, nyomelemeket, illóolajokat és festékanyagot is tartalmaznak többek között. Meghűléskor erősítőként és izzasztóként alkalmazható, enyhe hashajtó hatású. A bodzabogyót nyersen ne fogyasszuk, mert magjai mérgezőek! Egyébként a bodza minden zöld része (így az éretlen bogyó is) enyhén mérgező. Hevítésre mérge lebomlik, hatástalanná válik. Így a bodza csak feldolgozva fogyasztható.
Összetevők: csipkebogyó, cukor, aszkorbinsav, citrom leve, víz. A csipkebogyó hazánk egyik legelterjedtebb gyógynövénye. Legtöbben immunerősítésre, meghűléses betegségek megelőzésére használják, magas C-vitamin tartalma miatt. A C-vitaminon kívül A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamint, pektint, ásványi anyagokat (pl.:magnézium) és aminosavakat is tartalmaz. Enyhe vizelethajtó hatása jótékonyan hat a vese működésére. Húsát diétázók, cukorbetegek is előszeretettel fogyasztják, mivel szabályozza a vércukorszintet. Előnyös a szív-és érrendszeri, keringési zavarokra, továbbá elősegíti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást valamint stressz oldó hatású is.